Dostupni linkovi

Kacin: Dokumentaciju o bombardovanju RTS-a tražiti u Ministarstvu odbrane Srbije


Sve dokumente koji su relevantni za razrešavanje pogibije 16 radnika Radio-Televizije Srbije 23. aprila 1999. godine, treba u prvom redu tražiti i pronaći u službama Ministarstva odbrane Srbije. Ovo je za Radio Slobodna Evropa izjavio Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, komentarišući javno obraćanje ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca koji je od njega tražio da pomogne u rasvetljavanju okolnosti bombardovanja RTS-a. Ovom Šutanovčevom pozivu prethodilo je interno pismo Kacina, koji se, kako prenose lokalni mediji, pre mesec dana obratio ministru odbrane Srbije molbom da stavi na uvid javnosti kompletnu dokumentaciju u vezi sa bombardovanjem zgrade RTS-a.

Naime, rodbina poginulih, pozivajući se na vojne izvore, tvrdi da postoji dokumentacija sa presretnutim transkriptima razgovora pilota NATO, iz čega proizilazi da je srpski vojni vrh znao kad će zgrada RTS-a biti bombradovana i da su zaspoleni bili svesno žrtvovani. MInistar Šutanovac je odgovorio da takvi dosijei u Ministarstvu odbrane ne postoje. Jeljko Kacin u izjavi za Radio Slobodna Evropa:

„Ja nemam ni pravo ni mandat da se angažujem u ovom slučaju, ali za to nema ni potrebe. Sve dokumente koji su relevantni za razrešavanje pogibije 16 radnika RTS 23. aprila 1999. godine treba u prvom redu tražiti i pronaći u službama Ministarstva odbrane Srbije. Ti dokumenti su bili rezultat istrage oficira Vojske Jugoslavije i oni su čuvani u arhivu Ministarstva odbrane“, rekao je Kacin za Radio Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG