Dostupni linkovi

Kolumbija: U sukobu ubijeno 36 članova FARC-a


Kolumbijska vojska je nanijela još jedan težak poraz marksističkoj gerili iz FARC-a, ubivši najmanje 36 njezinih pripadnika, nekoliko dana prije očekivanog oslobađanja zadnje skupine policajaca i vojnika koje drži kao taoce, prenosi Hina.

Dosad je ubijeno 36 osoba a tri su ranjene u vojnim operacijama u pokrajini Meti, na istoku zemlje, rekao je ministar obrane Juan Carlos Pinzon. Ova operacija je težak udarac za snage istočne fronte (FARC-a), jedne od najjačih po broju i snazi, istaknuo je ministar, dodavši da je zaplijenjen golem arsenal oružja, od pušaka i strojnica do pištolja i ručnih bomba.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos pohvalio je izvrsnu suradnju kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice, na sjednici ministara vlade zaduženih za sigurnost održanoj u Villavicenciu, prijestolnici pokrajine Mete, 119 km južno od Bogote. Ofenziva se nastavlja i želim čestitati oružanim snagama, dodao je.

Riječ je o drugom velikom porazu najveće gerile u zemlji, Kolumbijskih naoružanih revolucionarnih snaga (FARC), u razmaku od tjedan dana. Novi poraz dolazi u času kada su pobunjenici obećali da će idućeg tjedna pustiti zadnju skupinu od 10 policajaca i vojnika koje već više od 12 godina drži kao taoce.

FARC, koji drži i stotinjak civila, obećao je prije mjesec dana i da će odustati od otmica uz otkupninu, čime se djelomično financirao. Ta pobunjenička skupina, osnovana 1964. ima oko 9.000 pripadnika koji se uglavnom skrivaju u planinskim i šumskim predjelima.

Zadnjih godina vojska nanosi FARC-u teške poraze. Tako je 2008. postigla oslobađanje francusko-kolumbijske senatorice Ingrid Betancourt, 2010. je ubila njezina vojnog zapovjednika Jorgea Bricena a godinu poslije i njezina prvog čovjeka Alfonsa Cana.
XS
SM
MD
LG