Dostupni linkovi

Hrvatska: Počinje suđenje za ratni zločin u Kerestincu


Na zagrebačkom Županijskom sudu počinje suđenje bivšem zapovjedniku konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepana Klarića i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uz Klarića je u studenome prošle godine, nakon jednogodišnje istrage, optužilo Dražena Pavlovića, Viktora Ivančina, Željka Živeca i Gorana Štrukelja.

Petoricu optuženih tereti se da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljenika kojima su, kako kažu u Državnom odvjetništvu, nanesene velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja. Klarić je optužen kao zapovjednik konačišta ratnih zarobljenika, koje se prvotno nalazilo u Zagrebu, a potom u vojarni Kerestinec, a ostali kao pripadnici Hrvatske vojske koji su nadzirali rad stražarskih službi.

U Državnom odvjetništvu kažu da je Klarić ostalim optuženicima, njima podređenim stražarima i drugim pripadnicima HV-a dopuštao da zatočene ratne zarobljenike fizički i psihički zlostavljaju, a i sam je u tome navodno sudjelovao. Optužene se, osim za sudjelovanje u zlostavljanju, tereti i da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zlostavljanja i kaznili počinitelje.

Petorica optuženih uhićeni su krajem studenog 2010. Mediji su tada pisali da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinitelje, javlja HRT.
XS
SM
MD
LG