Dostupni linkovi

U pripremi rebalans budžeta Crne Gore


Ministarstvo finansija Crne Gore je u ponedeljak najavilo rebalans državnog budžeta zbog, kako je saopšteno, prilagođavanja negativnim ekonomskim kretanjima u zemljama zone evra.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2012. godinu biće pripremljen do sredine aprila, ali nije navedeno kada se očekuje da zakon o rebalansu budžeta bude donet.

Prema oceni Ministarstva finansija, negativna kretanja u zemljama zone evra su izazvala smanjenje investicija u Crnoj Gori, a time i budžetskih prihoda.

Kao razlozi rebalansa budžeta navedeni su još niži prihodi prvih meseci zbog zimskog nevremena, potreba obezbeđenja dodatnih sredstava zbog plaćanja obaveza po osnovu izdatih garancija države, i primena uredbe Vlade o organizaciji i načinu rada državne uprave.

Najava rebalansa budžeta dolazi pošto je Dojče banka pokrenula postupak ubrzane naplate 22 miliona evra kredita datog Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP).

Uprava KAP je ranije saopštila da nije u stanju da otplati taj kredit, te je aktivirana garancija države, predviđena aranžmanom o tom kreditu.

Skupština Crne Gore je na varednoj sednici krajem februara usvojila odluku Vlade da država preuzme otplatu kredita prema Dojče banci, a donet je i zaključak o tome da se raskine kupoprodajni ugovor sa vlasnikom KAP, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom.
XS
SM
MD
LG