Dostupni linkovi

Kosovska elektroprivreda tuži Srbiju


Kosovska elektro korporacija (KEK) podnela je u ponedeljak tužbu protiv Republike Srbije zbog neispunjavanja zakonskih obaveza prema Sporazumu o energetskom sektoru, javlja Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju KEK tužba je početkom godine podneta kod Sekretarijata sektora za energiju a započeli su i sa "zakonskim aktivnostima" protiv Elektroprivrede Srbije i Elektrokosmeta zbog nelegelanog rada i delovanja na severu Kosova.

U KEK smatraju da su oni zahvaljujući zakonskom i regulativnom okviru iz 2004. godine jedini licencirani operater za distribuciju električne energije na Kosovu. U ovom preduzeću napominju da dva nelincencirana entiteta, koja nisu registrovane kompanije na Kosovu, Elektrokosmet i Elektroprivreda Srbije nastavljaju da ilegalno deluju na području severno od reke Ibar.

"Dokazi koje je prikupio KEK jasno pokazuju da Elektrokosmet i EPS uz podršku Elektromreža Srbije zajedno obavljaju aktivnost operatera u sistemu distribucije energije i snabdevanje energijom na severu Kosova bez zakonske osnove ili ovlašćenja", smatraju u KEK.

U saopštenju KEK poziva potrošače na severu Kosova da ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju srpskim operaterima i dodaju da imaju spreman operativni plan za delovanje na severu Kosova koji će početi da implementiraju kada se stvore, kako navode, uslovi za to.
XS
SM
MD
LG