Dostupni linkovi

Merkel spremna da se poveća spasilački fond evrozone



Nemačka je voljna da prihvati privremeno povećanje spasilačkog fonda evrozone na 700 milijardi evra, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel.

Najava Angle Merkel je obrt u stavu Nemačke koja je do sada insistirala da nema potrebe da se povećava obim fonda za pomoć ugroženim zemljama s planiranih 500 milijardi evra, uprkos sumnjama da će Italija i Španija moći da otplate svoje dugove.

Takođe ostaje pitanje da li će privremno povećanje na 700 milijardi evra, od kojih je 200 već određeno za ranije pakete Grčkoj, Irskoj i Portugalu, biti dovoljno da se ostatak sveta uveri da evrozona dovoljno radi na zaustavljanju dužničke krize.

Članice evrozone trenutno razmatraju kako da se sa starog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost od 440 milijaredi evra, od kojih je 200 već pozajmljeno, pređe na novi trajni fond za pomoć - Evropski stabilizacioni mehanizam.

Taj fond bi trebalo da stupi na snagu u julu, ali bi zbog ranijih pozajmica raspolagao samo s 300 milijardi evra za nove zajmove, što se smatra nedovoljnim za efikasnu pomoć velikim privredama poput Italije i Španije, koje zajedno duguju 2.500 milijardi evra.

Ona je delovala uvereno da bi odluka o povećanju fonda mogla biti doneta na sastanku ministara finansija 17 članica evrozone u petak u Kopenhagenu, a poručila je da će ubediti ostale velike privrede da daju više novca Međunarodnom monetarnom fondu, što bi takođe obezbedilo veću zaštitu evru.

Povećanje na 700 milijardi evra nije ono što se očekuje, budući da su Evropska komisija i druge članice evrozone tražile da se obim fonda poveća na 940 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG