Dostupni linkovi

Pastor: SVM nije za republiku, već za široku autonomiju



Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je agenciji
Beta da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar "Savezne Republike Srbije", kao što predlažu neke manje vojvođanske stranke, već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.

"Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne Republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima", rekao je Pastor.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u nedelju, 1. aprila, u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi.

"Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila", kazao je Pastor.
XS
SM
MD
LG