Dostupni linkovi

Sarkozi: Nema smisla povezivati ubistva sa imigrantima



Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je danas da nema smisla smatrati nedavna ubistva u Tuluzu dokazom da su potrebni oštriji imigracioni zakoni, pošto je za ubistva ispred jevrejske školi odgovoran jedan "monstrum", koji je rođeni Francuz.

Kritikujući predsedničkog protivkandidata, liderku desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen, koja je sugerisala da su labavi imigracioni zakoni doveli do pucnjave u kojoj je ubijeno troje jevrejske dece i rabin, Sarkozi je odbacio povezanost ubistava i imigranata.

Mohamed Merah, koji je za nedelju dana na jugozapadu Francuske ubio sedmoro ljudi, ubijen je prošle sedmice u oružanom sukobu sa policijom u Tuluzu. Istražitelji ispituju da li je njegov brat Abdelkader umešan u planiranje napada.

Sarkozi nastoji da ta ubistva prikaže kao izolovane incidente za koje je odgovoran "monstrum".

"Ne možemo izjednačavati Mohameda Meraha, koji je Francuz, rođen u Francuskoj, sa decom imigranata koji dolaze u čamcima", rekao je Sarkozi radiju Frans-Info.

Franuski predsednik je ostao pri stavu da treba pojačati granične kontrole, navodeći da Francuska ne može da priušti da daje beneficije ilegalnim imigrantima.

Sarkozi je rekao da će, ako bude ponovo izabran za predsednika, predložiti nove antiterorističke mere, među kojima je predlog da se učestale posete internet sajtovima koji promovišu terorizam, ili putovanja u Avganistan radi "indoktrinacije" proglase krivičnim delom.

Prvi krug predsedničkih izbora zakazan je za 22. april, a procenjuje se da će od 10 kandidata u drugi krug, 6. maja, proći Sarkozi i kandidat socijalista Fransoa Oland.
XS
SM
MD
LG