Dostupni linkovi

Rasmusen: Vrata NATO otvorena za evropske državeVrata NATO-a ostaju otvorena za države Evrope koje žele da budu deo Alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen na telekonferenciji Moskva-Brisel, koju je organizovala agencija "Ria Novosti".

"Vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske države koje žele da budu članice, ako ove države ispune tražene kriterijume. Svaka suverena država ima pravo da se odluci o pristupu u NATO. Osnovno pravo svake suverene države je da odluči kojoj alijansi želi da se pridruži", izjavio je Rasmusen.

Govoreći o perspektivama pridruživanja Gruzije, generalni sekretar NATO-a je rekao da za sada ova zemlja još nije ispunila sve neophodne uslove.

"U svakom slucaju, Gruzija se kreće ka tome, a napredak je odraz zajedničkog rada komisije NATO-Gruzija. Za sada bi bilo preuranjeno pominjanje datuma pristupanja Gruzije Alijansi", dodao je Rasmusen.

Tokom sastanka komisije NATO-Gruzija u martu u Briselu, Gruzija i Alijansa su potpisale sporazum o produbljivanju odnosa.

Reč je uglavnom o sajberbezbednosti i odbrani.
XS
SM
MD
LG