Dostupni linkovi

Kameron obišao najdublju tačku Tihog okeana



Američki režiser Džejms Kameron (James Cameron) uspešno se spustio podmornicom do najdublje tačke na planeti, na dubini od skoro 11 kilometara, kod ostrva Gvam u Tihom okeanu, i proveo više sati istražujući i snimajući pre povratka na površinu.

Reditelj brojnih filmskih hitova, potput "Titanika" i "Avatara", sam je putovao u dubinu okeana u specijalno konstruisanoj podmornici, nazvanoj "Dipsi čalendžer" (Deepsea Challenger).

Put do dna Marijanske brazde, najdublje tačke Tihog okeana koja se nalazi 320 kilometara juogistočno od ostva Gvam, trajao je dva sata.

On je zatim proveo tri sata u istraživanju okeanskog dna pre nego što se brzo vratio nazad na površinu, za samo 70 minuta.

Podmornica je opremljena kamerama i svetlima tako da je mogao da snima na ovoj dubini koja je u stalnom mraku, i važi za najneprijateljskije mesto na planeti.

Ovo je tek druga ekspedicija na najdublju tačku okeana.

Prva je bila 1960. godine i obavili su je poručnik američke vojske Don Volš i švajskarski okeanograf Žak Pikar.

Oni su proveli oko 20 minuta na dnu okeana ali su pri dodiru tla podigli pesak i zamutili vodu, tako da je vidljivost bila loša.

Marijanska brazda je 120 puta veća od Velikog kanjona reke Kolorado u SAD i više od 1,6 kilometara dublja nego što je visok Mont Everest.

Kameronova specijalna podmornica "Dipsi Čalendžer" napravljena je u Australiji.

Kameron je proveo poslednjih nekoliko godina sa timom inženjera na projektovanju i konstrukciji ove podmornice teške 11 tona i duge više od sedam metara.

On je opisao kao "vertikalni torpedo", tako da može brzo da se spušta.

Kabina za Kamerona sagrađena od debelog čelika, koji može da bude otporan na pritisak od 1.000 atmosfera na dnu okeana.

Ostatak podmornice napravljen je od vertikalnih stubova od materijala sastavljenog uglavnom od šupljih "mikrobalona", što podmornici daje mogućnost da lakše ispliva na površinu.

Podmornica ima takođe robotske ruke i može da skuplja uzorke stena i tla, a uz reditelja radi i tim istraživača koji će ispitivati uzorke i raditi na identifikaciji mogućih novih vrsta.

Kameron će o svojoj ekspediciji objaviti dokumentarni film u 3-D tehnici koji će biti emitovan na kanalu Nešenal džiografik (National Geographic).
XS
SM
MD
LG