Dostupni linkovi

Josipović: Saradnja država protiv kriminala daje rezultate



Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas, komentarišući hapšenje osumnjičenih za izdavanje lažnih pasoša pripadnicima balkanskog podzemlja, da je prošlo vreme kada su kriminalci sarađivali bolje od država.

"Upravo politika koju zagovaram, saradnja država u regionu, daje rezultate u otkrivanju organizovanog kriminala, ne samo u Hrvatskoj nego i u Srbiji, BiH i Crnoj Gori", rekao je Josipović u Zadru, a prenosi zagrebački Večernji list na svom portalu.

On je dodao da falsifikovanje pasoša "nema veze sa spoljnom politikom nego s kriminalom", i da će se time baviti policija i pravosuđe.

Hrvatska policija uhapsila je prošlog petka šest hrvatskih državljana starosti od 31 do 58 godina, osumnjičenih za falsifikovanje i trgovinu hrvatskim pasošima, dok je protiv 37-godišnjeg državljanina Srbije rapisana poternica.

Sumnja se da su izdavanjem lažnih pasoša zaradili više od pola miliona evra.

Istražni sudija odredio im je jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela.

Među uhapšenima su dvoje policajaca, državna službenica MUP-a, dvoje zaposlenih u hrvatskom konzulatu u Tuzli i jedan civil-posrednik.

Neki od lažnih pasoša završili su kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja, a nedavno su otkriveni i kod pripadnika zemunskog klana koji su uhapšeni u Španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.
XS
SM
MD
LG