Dostupni linkovi

Mitropolija SPC: Progon sveštenika u C. GoriEparhijski savet Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je danas da će možda zatražiti pomoć međunarodnih institucija ako u Crnoj Gori bude nastavljena praksa odbijanja zahteva za privremeni boravak "nekoliko desetina sveštenika i monaha" bez državljanstva Crne Gore.

Iz crnogorske vlade ranije je u više navrata saopšteno da je neophodno da se Mitropolija crnogorsko-primorska registruje na teritoriji Crne Gore kako bi njeni sveštenici, bez državljanstva, dobili dozvolu za boravak.

Mitropolija odbija da se registruje, takav stav crnogorskih vlasti karakteriše kao "ucenu" i ocenjuje da je insistiranje na registraciji po postojećem Zakonu o položaju verskih zajednica iz 1977. godine "nezakonito, jer je taj akt izričit da se takva evidencija ne traži od tradicionalnih crkava, već od novoformiranih verskih zajednica".

Eparhijski savet Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je i da očekuje od crnogorske vlade da što pre pripremi i zaključi "temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, "u istom obimu i sadržaju prava", kao što je to urađeno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Vlada Crne Gore potpisla je 2011. godine temeljni ugovor s Vatikanom, a krajem januara sporazumima je precizirala položaj Islamske i Jevrejske zajednice.
XS
SM
MD
LG