Dostupni linkovi

Komemoracija žrtvama napada u jevrejskoj školi u Tuluzu



U jevrejskoj školi u Tuluzu, na jugozapadu Francuske, danas je održana komemoracija žrtvama prošlonedeljnog napada Mohameda Meraha u kome je ubijeno troje đaka te škole i otac dvoje od njih.

Ceremoniji, koja je bila zatvorena za javnost, prisustvovali su pisac Marek Halter, nekoliko francuskih poslanika i gradonačelnik Tuluza Pjer Koen.

Tokom ceremonije rabin je pročitao molitvu napisanu 1648. posle velikih pogroma Jevreja koje su počinili Ukrajinci u Poljskoj prilagođenu tako što je naveo imena žrtava iz Tuluza, rekla je predstavnica Regionalnog saveta jevrejskih institucija Nikol Jardeni.

Pisac Marek Halter je u izjavi francuskoj televiziji Frans 3 posle komemoracije rekao: "Videli ste rezultate mržnje i čemu vodi mržnja, čemu vodi nerazumevanje drugih".

U ponedeljak 19. marta ujutro na početku školskog dana Mohamed Merah je hladnokrvno ubio jednog veroučitelja Džonatana Sandlera (30), njegova dva sina stara četiri i pet godina i sedmogodišnju ćerku direktora škole.

Merah, Francuz alžirskog porekla star 23 godine, bio je delikvent koji je postao džihadista, i koji je rekao da radi za Al Kaidu.

Pre napada u ovoj školi ubio je u Tuluzu i Montobanu tri vojnika, od kojih su dvojica bili muslimani.

Policija ga je ubila posle duge opsade njegovog stana u Tuluzu 22. marta.
XS
SM
MD
LG