Dostupni linkovi

Inicijativa za formiranje Savezne Republike Srbije



Manje vojvođanske partije i nevladine organizacije koje traže reviziju ustavnog položaja Vojvodine zauzele su se danas za formiranje Savezne Republike Srbije,
koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Te organizacije najavile su na konferenciji za novinare četvrtu Vojvođansku konvenciju za 1. april u Novom Sadu.

Sazivači Četvrte Vojvođanske konvencije ocenili su da je pitanje Vojvodine otvoreno još od gušenja njene autonomije 1988. godine i zauzeli se za formiranje Savezne Republike Srbije, koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina.

Predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić rekao je da je Vojvodina toliko devastirana u poslednje dve decenije da je dospela do statusa nedovoljno razvijene regije iako je u bivšoj SFRJ bila po stepenu razvoja odmah iza Slovenije.

Nekadašnji visoki funkcioner u vreme SFRJ Živan Berisavljević rekao je da se pitanje uređenja međusobnih odnosa Srbije i Vojvodine postavilo onog trenutka kada je Crna Gora napustila zjaedničku državu sa Srbijom.

Berisavljević je naveo da je Vojvodina imala politički subjektivitet i onda kada ga Srbija nije posedovala, baš kao što je Srbija posedovala državnost, a Vojvodina nije.

Ocenjuje se da Vojvodina od 1918. godine, kada je ušla u Kraljevinu Jugoslaviju, "plaća visoku cenu zajednickcog života sa Srbijom", kroz "sputavanje razvoja, ekonomsku eksploataciju, diskriminaciju i zapostavljanje Vojvodine".

Navodi se da je Vojvodina danas u položaju "unutrašnje kolonije Srbije" i upozorava da je "neravnopravnost izvor trajne nestabilnosti".
XS
SM
MD
LG