Dostupni linkovi

Hrvatska: Radnici spremni braniti Petrokemiju od prodaje Rusima


Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić boravi u dvodnevnom posjetu Rusiji gdje, uz lobiranje da plinovod prođe preko hrvatskog teritorija, pokušava dogovoriti suradnju u brodogradnji i prodaju naše jedine tvornice umjetnih gnojiva, kutinske Petrokemije.

Prodaja Petrokemije Rusima dignula je na noge Kutinu i tamošnje sindikate. Otvorenim pismom Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala u toj tvrtci obratio se predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, javlja HRT.

Poručuju - prodaja Petrokemije neće ići bez odluke Sabora. Pozivaju se na sporazum s Vladom još iz '98. prema kojemu se Petrokemija, kao društvo osobito važno za državu, neće privatizirati. Sindikat ističe da je njihov stav jasan i nepromijenjen još od potpisivanja Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije i smatra da nije dobro da se kroz medije šire tako uznemirujuće i vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane tvrtke a da o tome ne postoji dijalog s izravno zainteresiranima.

Predsjednik sindikata Željko Klaus na kraju zaključuje da je spreman na sebe preuzeti dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ako se pokaže da doista postoji namjera da se izbjegnu obveze koje je vlada preuzela potpisom na Sporazum iz 1998., a to je, kako je izjavio u sinoćnjm Trećem dnevniku HTV-a, na prvome mjestu ponovno aktiviranje Stožera za obranu Petrokemije.
XS
SM
MD
LG