Dostupni linkovi

Kacin: Rehabilitacija Draže Mihailovića udaljava Srbiju od EU


Moguća rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Europske unije, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski list "Danas".

"Smatram kako je važno da u EU pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestitelja EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti. Poslijeratna Europa izgrađena je na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin.

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin.

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile "žrtve četničke ideologije".

Kacin je i ocijenio da se novi srbijanski Zakon o rehabilitaciji zlorabi jer je, kako je rekao, njegova suština da se kolektivna odgovornost skine s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti.

"Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja velike Srbije, u takvim naporima nema što raditi", naglasio je Kacin.
XS
SM
MD
LG