Dostupni linkovi

Slovenci na referendumu glasali protiv prava homoseksualaca da usvajaju decu


Prema nezvaničnim podacima Nacionalne izborne komisije Slovenije, posle prebrojanih više od 90 posto glasova, protiv promene Porodičnog zakona glasalo oko 56 odsto, a "za" 44 odsto izašlih na glasanje, prenele su strane agencije. Time je Slovenija odbacila izmene zakona koje bi omogućile homoseksualnim parovima da usvajaju decu.

Referendumu se odazvalo oko 468.000 birača, što je nešto više od četvrtine biračkog tela, odnosno oko 26 posto, što ne dovodi u pitanje rezultate izjašnjavanja.

Novi Porodični zakon je sredinom prošle godine prihvatio tadašnji saziv slovenačkog parlamenta, u kome su većinu imale leve i liberalne stranke, ali zbog zahteva za održavanje referenduma nije stupio na snagu.

S obzirom da je, prema preliminarnim rezultatima, ovaj zakon odbačen na referendumu, parlament narednih godinu dana neće moći da odlučuje o predlogu zakona koji se bavi tom probletikom, pa će se do daljeg primenjivati stari Porodični zakon.

Mogućnosti da istopolni, homoseksualni parovi usvajaju decu najviše su se u kampanji pred referendum protivile verske zajednice, uključujući i katoličku crkvu, dok su zagovornici tvrdili da bi tak akt samo trebalo da ozakoni promene koje su se u društvu već desile i da bi bio u skladu da modernizacijom porodičnog prava koja postoji u Europi.

U Sloveniji je još 2005. godine usvojen zakon prema kome homoseksualni parovi mogu da se registruju u opštini, ali ne stiču pravo nasledjivanja i druga porodična prava, niti mogu da sklope zvanični brak kao u nekim drugim državama.
XS
SM
MD
LG