Dostupni linkovi

Seul preti obaranjem severnokorejske rakete



Seul je danas upozorio Pjongjang da bi mogao da obori severnokorejsku raketu ako ova zaluta na južnokorejsku teritoriju, u trenutku kada je najava lansiranja rakete dugog dometa u centru pažnje međunarodnog samita o nuklearnoj bezbednosti.

Blizu 60 svetskih lidera okupilo se danas u Seulu na skupu posvećenom nuklearnoj bezbednosti u svetu. Ipak, Severna Koreja dospela je u centar pažnje u severoistočnoj Aziji pošto je ranije ovog meseca najavila da će lansirati raketu dugog dometa.

Severna Koreja to lansiranje smatra sastavnim delom svog mirnodopskog svemirskog programa i tvrdi da je cilj planirane rute rakete izbegavanje zemalja kakav je Japan, nad kojim je Pjongjang ranije ispaljivao projektile. Međutim, Vašington i Seul tvrde da je cilj lansiranja testiranje sistema raketa dugog dometa koji bi u budućnosti mogao da nosi nuklearne projektile.

Predsednik SAD Barak Obama poručio je u nedelju Severnoj Koreji da bi Pjongjang mogao da dospe u još veću izolaciju od ostatka sveta ako nastavi sa planiranim lansiranjem raketa dugog dometa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je poslednje lansiranje severnokorejske rakete dugog dometa 2009. Pjongjang je na to reagovao napuštanjem pregovora o nuklearnom razoružanju i nekoliko sedmica kasnije izveo još jedan nuklearni test.
XS
SM
MD
LG