Dostupni linkovi

Opozicionari protestovali u Minsku


Oko 2.500 pristalica beloruske opozicije okupilo se u nedelju u Minsku na prvim dozvoljenim demonstracijama nakon predsedničkih izbora u decembru 2010. godine.

Demonstranti su defileom obeležili proglašenje narodne republike Belorusije 1918. godine jer je to praznik koji opozicija tradicionalno slavi, a vlast ignoriše.

Ovo je prvo dozvoljeno okupljanje otkako je 2010. godine ponovo izabran predsednik Aleksandar Lukašenko, nakon čega je usledila represija i hapšenje nekoliko kandidata za predsednika.

Demonstranti su nosili crvene i bele zastave narodne republike, kao i zastave Evropske unije i transparente na kojim je pisalo "Sloboda za političke zatvorenike".

Predsednik Lukašenko, na vlasti već 17 godina, prošle sedmice je ponovo optužio opoziciju da je u službi inostranstva i priznao da je napravio crnu listu opozicionara kojima je zabranjen izlazak iz Belorusije.

Evropska unija je u petak pojačala sankcije protiv režima dodavši još 12 osoba i 29 preduzeća na listu onih kojima se neće izdavati viza i čija je imovina zamrznuta.
XS
SM
MD
LG