Dostupni linkovi

Kameron osudio saradnika zbog izjave o stranačkim donacijama


Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) kritikovao je u nedelju svog saradnika Pitera Krudasa (Peter Cruddas) zbog tajno snimljene ponude donatorima Konzervativne stranke da će u zamenu za dovoljno velike donacije dobijati pristup Kameronu i visokim zvaničnicima stranke i vlade.

Kako javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC), Kameron je obećao adekvatnu unutarstranačku istragu "kako se ovo ne bi ponovilo".

"Ovo što se desilo potpuno je neprihvatljivo. To nije način na koji mi u Konzervativnoj partiji prikupljamo novac, i ovo nije smelo da se dogodi. Ostavka Pitera Krudasa je sasvim ispravan čin", rekao je Kameron povodom odluke njegovog kolege da podnese ostavku na funkciju blagajnika stranke.

Krudasa su, kako izveštava Asošiejted pres (AP), razotkrili novinari lista Sandej tajms koji su glumili da su pripadnici izmišljenog fonda sa sedištem u Lihtenštajnu.

Tokom snimljenog razgovora, Krudas je prvo odbacio mogućnost da se pristup premijeru kupi, ali onda je počeo da priča šta se može dobiti za koji iznos donacije.

Samo nekoliko sati pošto je snimak objavljen, Krudas je podneo ostavku.

Šef opozicionih laburista Dejvid Miliband (David Milliband) rekao je da ovaj slučaj postavlja pitanja o uticaju partijskih donatora na politiku britanske vlade.

"Groteskna je ideja da politika može biti na prodaju", izjavio je Miliband.
XS
SM
MD
LG