Dostupni linkovi

Vojne parade u Atini i Solunu uz jake mere obezbeđenja


Hiljade policajaca blokiralo je ulice u centru Atine u nedelju pred početak vojne parade povodom proslave državnog praznika Grčke koji se obeležava pod pojačanim merama bezbednosti zbog masovnog nezadovoljstva društva vladinim oštrim merama štednje.

Parada je otkazana u Iraklionu na Kritu zbog demonstranata, a jake mere bezbednosti pratile su tu manifestaciju u Solunu i Patri, drugom i trećem gradu po veličini.

Prvi put od kada se održava parada javnost je isključena iz velikog dela maršrute u Atini, uključujući i dela ispred Skupštine odakle političari i drugi zvaničnici posmatraju povorku.

Policajci, mnogi od kojih u punoj opremi za razbijanje demonstracija, blokirali su prilaze ulicama kojima će se kretati defile, a pristup je dozvoljen samo onima sa specijalnim pozivima ili akreditacijom.

Na početku proslave predsednik Karolos Papuljas položio je venac na Grob neznanog junaka ispred Skupštine, dok je vojni orkestar intonirao nacionalnu himnu.

Ratni veterani prvi put bojkotuju paradu iz protesta zbog mera štednje po kojima su plate i penzije smanjene, a porezi više puta podizani.

Jake mere bezbednosti imaju za cilj da spreče izlivanje gneva javnosti koji je porastao od kada je vlada uvela rezove u potrošnji i povisila poreze da bi izvukla zemlju iz teške dužničke krize i obezbedila dobijanje pomoći od EU i MMF-a.
XS
SM
MD
LG