Dostupni linkovi

Istražni zatvor za šestoro osumnjičenih za lažne pasoše


Za šest osoba osumnjičenih za falsifikovanje hrvatskih pasoša određen je jednomesečni istražni zatvor, dok je jedna osoba, državljanin Srbije, u bekstvu.

Pritvor je određen zbog mogućnosti bekstva, uticaja na svedoke i mogućnosti ponavljanja krivičnog dela, odlučio je zagrebački Županijski sud.

USKOK je istragu pokrenuo protiv šestoro hrvatskih državljana starosti od 31 do 58 godina i 37-godišnjeg državljanina Srbije, za kojim je raspisana poternica.

Uhapšena su dva policijska službenika, državna službenica u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dvoje zaposlenih u hrvatskom konzulatu u Tuzli i jedan civil.

Policija je dosad utvrdila da su izdali 53 falsifikovana pasoša, a sumnja se da ih je u opticaju još barem toliko. Zaradili su oko pola miliona evra.

"Reč je o atipičnom krivotvorenju koje u kriminalističkoj i pravnoj istoriji nije zabeleženo na ovim prostorima. Krali su se identiteti stvarnih osoba koje jesu hrvatski državljani, ali ne poseduju pasoš", rekao je načelnik hrvatske Uprave krim policije Vitomir Bijelić.
XS
SM
MD
LG