Dostupni linkovi

Hrvatska: Na lažnim pasošima zaradili pola miliona evra


Načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Vitomir Bijelić izjavio je u subotu uveče da su osumnjičeni za izdavanje falsifikovanih hrvatskih pasoša pripadnicima balkanskog podzemlja time zaradili više od pola miliona evra.

On je na konferenciji za novinare potvrdio da je uhapšeno šest državljana Hrvatske starosti od 31 do 58 godina, osumnjičenih za falsifikovanje i trgovinu pasošima. Protiv jednog državljanina Srbije raspisana je poternica. Protiv svih osumnjičenih biće podnete krivične prijave, dodao je Bijelić.

"Radi se o završnoj fazi istrage u akciji Granica (Border) koju hrvatska policija sprovodi u saradnji s policijama u regionu, u kojoj se grupa tereti za izdavanje lažnih hrvatskih paoša pripadnicima balkanskog podzemlja", rekao je Bijelić.

On je objasnio da su dokumenta falsifikovana na netipičan način jer su osumnjičeni krali identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji nemaju pasoše, a žive u Srbiji i BiH. Oni nisu znali da im je identitet ukraden. Tako su izdavani originalni pasoši s tuđim, "ukradenim" imenima. Prosečna cena je bila oko 10.000 evra. Bijelić je rekao da su do sada nađena 53 pasoša, a sumnja se da ih je još najmanje toliko.

Među uhapšenima su dvoje policajaca, državna službenica Ministarstva unutrašnjih poslova, dvoje zaposlenih u Konzulatu Hrvatske u Tuzli i jedan civil.

Neki od pasoša završili su kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja. Nedavno su otkriveni i kod pripadnika tzv. zemunskog klana uhapšenih u španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.
XS
SM
MD
LG