Dostupni linkovi

Sukobi snaga reda i nekoliko hiljada navijača u Egiptu


Egipatska policija i vojska sukobili su se danas sa nekoliko hiljada nezadovoljnih fudbalskih navijača u gradu Port Saidu usljed nezadovoljstva zbog suspenzije njihovog kluba nakon smrtonosnih nemira tokom prošlog mjeseca.

Neimenovani medicinski zvaničnik rekao je da je u sukobima poginuo 13-godišnji dječak.

U nemirima, koji su 1. februara zahvatili Port Said poginule su najmanje 23 osobe.

U današnjim sukobima, egipatski vojnici ispalili su suzavac i hice upozorenja u vazduh kako bi rastjerale navijače kluba "Al masri" iz Port Saida, koji su nezadovoljni zbog, kako navode, nepoštenih mjera prema njihovom klubu i gradu. Nasilje je izbilo kasno sinoć i nastavljeno je i danas.

Očevici navode da su demonstranti palili automobilske gume, blokirali saobraćajnice i da su se potom okupili ispred zgrade gradske administracije s namjerom da provale. Vojska i policija blokirala je prilaze zgradi.

Neimenovani medicinski zvaničnik rekao je da je tinejdžer Belal Mamduh pogođen hicem u leđa dok je 25 osoba povrijeđeno, uglavnom usljed otežanog disanja zbog prekomjernog udisanja suzavca.

Sukobi su izbili nakon što je egipatska Fudbalska asocijacija zvanično suspendovala klub "Al masri" na dvije sezone do 2013. godine a stadion je zatvoren na tri godine zbog nemira.
XS
SM
MD
LG