Dostupni linkovi

Fajad: Pomoć SAD-a ublažiće finansijsku krizu Palestincima


Palestinski premijer Salam Fajad rekao je danas da će pomoć u iznosu od 88,6 miliona dolara, koju su SAD odobrile Palestincima, nakon više od šest mjeseci, pomoći da se ublaži fiskalna kriza palestinske privrede koja zavisi od pomoći.

"To je veoma važno za nas da riješimo ekonomsku krizu", rekao je Fajad novinarima u Ramali.

U avgustu, reublikanci su stopirali 147 miliona dolara američke pomoći jer su se protivili naporima Palestinaca da budu priznati pred UN, tvrdeći da palestinsku državu treba postići mirovnim pregovorima sa Izraelom.

Američki predstavnik Kej Grandžer saopštila je juče da je spremna da cijela suma bude isplaćena Palestincima, ali drugi poslanik Ileana Ros-Lehtinen ograničila je iznos na 88,6 miliona dolara.

Ileana-Lehtinen je istakla da novac ne smije biti korišten za izgradnju puteva, trgovinsku razmjenu i turističku promociju Palestine.

Fajad je rekao da se nada da će cijela suma, koja će biti uložena u razvojne projekte, biti isplaćena.

"Cijela suma mora biti isplaćena kako bi mogli izdvojiti sredstva za 2011. i to je važno radi podrške budžetu Palestinske uprave", rekao je Fajad.

Veliki broj upozorenja mogao se čuti, uključujući i od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ da se Palestinci suočavaju sa sve dubljom finansijskom krizom zbog manjeg obima pomoći Zapada i bogatih zemalja Zaliva, kao i izraleskih trgovinskih restrikcija.

MMF je apelovao na donatore prošle sedmice da pomognu Palestinskoj upravi na Zapadnoj obali, koja je predvidjela budžetski deficit za 2012.godinu od 1,1 milijardu dolara.
XS
SM
MD
LG