Dostupni linkovi

Mitropolit Amfilohije: Crnogorski SDP glavni nosilac progona SPC-a


Država Crna Gora zahtjevima za registracijom i progonom sveštenika želi da ponizi Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), smatra mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije.

On je kazao da su predstavnici Socijaldemokratske partije “glavni nosioci progona SPC u Crnoj Gori” i najavio da bi se, u slučaju da progon bude nastavljen, mogao žaliti Evropi i međunarodnoj zajednici na takvo ponašanje crnogorskih vlasti.

“U tom pogledu je Evropa mnogo zdravija i mnogo zrelija i može da nam posluži kao primjer”, ocijenio je Amfilohije gostujući na In Televiziji.

On je ponovio da je u Crnoj Gori “prognano desetine svešternika” i negirao da se u konkretnim slučajevima može govoriti o primjeni Zakona o strancima.

“Uvjerenje možeš da imaš, ali si dužan da poštuješ zakon”, rekao je Amfilohije, dodajući da ne namjerava da registruje MCP.

Prema njegovim riječima, to pitanje nije pokretano od 2006. do 2009. godine.

“Zar crkava koja je registrovala i stvorila Crnu Goru treba da ide na šalter da se registruje”, upitao je Amfilohije, navodeći da registraciju SPC nije tražila ni jedna država bivše Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG