Dostupni linkovi

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH i dalje protestuju


Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH proveli su još jednu noć ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, gdje čekaju rješenje svog zahtjeva da u budžetu za ovu godinu budu predviđena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer potvrdio je Srni da su borci, nakon jučerašnjeg razgovora sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji je obećao da će biti uvršteni u ovogodišnji budžet, privremeno zamrznuli štrajk glađu.

"Mi ćemo i dalje mirno protestovati i do kraja ćemo čekati usvajanje budžeta sa našim zahtjevom za stavkom u njemu. Očekujemo da će nam se u toku dana pridružiti oko 300 članova naših porodica koje žive u bližim kantonima", rekao je Hubjer.

On je potvrdio da je 247 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, odnosno Oružanih snaga BiH, nakon povratka njihovog predstavnika Radeta Dželetovića iz Banjaluke, odlučilo da do kraja ostanu sa kolegama iz Federacije.

"Mi smo zajedno proveli sedam godina u Oružanim snagama i do juče smo bili radne kolege. Bez obzira na to što smo u toku rata bili na suprotnim stranama, mi smo prijatelji. Zato zajedno idemo do kraja", rekao je Hubjer.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH počeli su protest ispred zgrade institucija BiH 21. marta.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči opštih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici takozvane Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.
XS
SM
MD
LG