Dostupni linkovi

Penzijski fond Srbije potražuje iz BiH 10,4 miliona eura


Penzijskom fondu Srbije kolege iz BiH moraju da vrate 10,4 miliona eura duga, od čega Sarajevo treba da uplati 7,5, a Banjaluka 2,9 miliona eura.

To je iznos koji je nastao zbog pogrešnog obračunavanja penzija u periodu između 1992. i 2004. godine, jer su ratni sukobi zaustavili potpisivanje socijalnih sporazuma.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović rekao je za "Večernje novosti" da je u periodu ratnog stanja Srbija preuzela na sebe obavezu da, u ime fonda BiH, isplaćuje penzije onima koji su na njenu teritoriju stigli iz BiH.

Ti su čekovi, međutim, bili znatno deblji nego što bi bivši radnici Federacije i Republike Srpske dobijali od svog matičnog fonda. S druge strane, penzionerima koji su dio staža odradili u Srbiji, ali su se u međuvremenu preselili sa one strane Drine, primanja su bila u okvirima standarda u BiH. Zato je, kada se podvukla crta, ispalo da Srbija svojim susjedima duguje čak 30 puta manje nego što Srbiji "dođe" BiH.

"Da bi se konačno namirili svi računi, Srbija i BiH su 30. marta prošle godine potpisale protokol kojim će se regulisati isplata svih odštetnih zahteva", rekao je Panović.

"Mi, s druge strane, njima dođemo svega 370.000 evra. A, pošto nije u pitanju malo novca ni za jednu stranu, napravili smo dogovor da se dugovi isplaćuju u četiri jednake rate. Prva je već uplaćena, a poslednja je planirana za 31. jul 2014. godine", rekao je Panović.
XS
SM
MD
LG