Dostupni linkovi

Josipović: Rehabilitacija Mihailovića i četništva je štetna


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz 2. svjetskog rata Draže Mihailovića, koji se vodi u Beogradu, štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama.

"Draža Mihailović je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret", istaknuo je Josipović. "Mogu se sjetiti puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno sa Nijemcima i Talijanima i ustašama protiv partizana. Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su stradali i Srbi od četničke ruke", rekao je Josipović.

Također je rekao kako se ne može sjetiti ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša. Samo jedna značajnija bitka bila je poslije rata između ustaša i četnika, negdje pokraj Banja Luke da bi se na kraju zajedno povlačili i spašavali glavu, kazao je Josipović.

Upitan vidi li u tome unutarnjopolitčku dimenziju s obzirom na predstojeće izbore u Srbiji, Josipović je rekao kako to ne može procijeniti, no da je njemu to bitno kao fenomen.
XS
SM
MD
LG