Dostupni linkovi

Japan priprema sistem raketne odbrane


Japan je naredio pripremu sistema raketne odbrane kao odgovor na najavljeno lansiranje severnokorejske rakete dugog dometa sledećeg meseca, izjavio je japanski ministar odbrane Naoki Tanaka.

U izveštajima se navodi da će odbrambeni sistemi biti postavljeni nedaleko od ostrva Okinava, kako bi oborili raketu ukoliko ona ugrozi japansku teritoriju.

Severna Koreja tvrdi da će njena raketa poneti satelit u orbitu, ali SAD i njihovi saveznici veruju da je to samo izgovor za testiranje projektila dugog dometa.

Pjongjang je objavio prošle sedmice da će lansiranje biti izvršeno povodom stogodišnjice od rođenja pokojnog lidera Kim Il Sunga. Ova najava izazvala je kritike i upozorenja da će Severna Koreja time prekršiti rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Rezolucije su usvojene posle sličnog lansiranja u aprilu 2009. godine. Japan je zabrinut zbog toga što je poslednja ovakva severnokorejska raketa preletela njegovu teritoriju.

"Naredio sam zvaničnicima da pripreme postavljanje sistema PAC-3 i ratnih brodova Egis", rekao je japanski ministar Tanaka, preneo je Bi-Bi-Si.

Japanski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj osuđuje najavljeno lansiranje severnokorejske rakete, a Južna Koreja, Kina i SAD izrazili su zabrinutost.
XS
SM
MD
LG