Dostupni linkovi

Ruski magnat svedok na suđenju SanaderuSudsko veće Županijskog suda u Zagrebu je danas prihvatilo zahtev odbrane bivšeg premijera Ive Sanadera da se kao svedok na suđenju u slučaju Ina-Mol pozove
vlasnik ruske naftne kompanije Rusnjeft Mihail Guceriev.

On je, kako pišu hrvatski mediji, u istrazi mađarskim tužiocima ispričao da pet miliona evra na računu krunskog svedoka, preduzetnika Roberta Ježića nije bilo namenjeno bivšem premijeru, već Ježiću.

Sudsko veće je zato tražilo od Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da mu dostavi i spis mađarskog tužilaštva. USKOK se inače protivio pozivanju tog ruskog naftnog magnata.

Ježić je tokom svedočenja na suđenju Sanaderu izjavio da je preko njegovog švajcarskog računa mađarska naftna kompanija uplatila pet od ukupno deset miliona evra mita za Sanadera.

On je rekao da je taj novac i dalje na njegovom računu.

Iako je bilo najavljeno, direktor firme Hangarn Oil Products Imre Fazakasa danas nije došao pred sud u Zagrebu.

Sanaderova odbrana njegovim iskazom želi da pobije Ježićev iskaz, jer je navodno Fazakas u istrazi u Mađarskoj rekao da su pet miliona evra na Ježićev račun uplatili Rusi za skladište plina na Krku koji je kompanija Rusnjeft želela da izgradi na zemljištu Ježićeve firme Dioki.

U istom postupku Sanaderu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje
provizije od austrijske Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.
XS
SM
MD
LG