Dostupni linkovi

Gorbačov najavio obnovu socijaldemokratske partije



Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov (81) najavio je da ima nameru da reaktivira svoju nekadasnju socijaldemokratsku partiju nakon što se u Rusiji bude usvoji novi zakon o formiranju političkih partija.

"Spreman sam da se ozbiljno bavim razvojem socijaldemokratskog projekta i molim sve one koji dele takve poglede da iznesu svoje predloge", saopštio je Gorbačov.

On je istakao da se oseća "jasan nedostatak takve nezavisne stranke" i da želi da oživi stranku koja je ugašena 2007. "ne zbog sebe, već zbog onih mladih ljudi koji aktivno deluju na trgovima".

Bivšeg sovjetskog predsednika spreman je da podrži biznismen Aleksandar Lebedev, tako]e politički protivnik budućeg predsednika Vladimira Putina, a, prema njegovim rečima, u stranku bi moglo da uđe "dvadesetak ozbiljnih političara koji se pojavljuju na opozicionim skupovima u Moskvi".

Gorbačov je bio na čelu socijaldemokrata od 1999, a dve godine kasnije ujedinio je svoju partiju sa strankom Konstantina Titova formirajući tako Socijaldemokratsku partiju Rusije, ali je 2004. napustio stranku zbog konflikta sa Titovim.

Partiju je konačno ugasio Vrhovni sud 2007. jer nije ispunjavala kriterijume za registrovanje koji su nalagali zastupljenost regionalnih kancelarija u čitavoj Rusiji.
XS
SM
MD
LG