Dostupni linkovi

Jos nema dogovora suvlanika KAP-a o vraćanju dugaMinistar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić optužio je danas ruskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) za "destrukciju" zbog odbijanja da odobri
vraćanje kredita od 22 miliona evra Dojče banci.

Kavarić je na konsultativnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za ekonomiju i budžet rekao da je iz medija saznao za predlog ruskog vlasnika da vlada, KAP i Dojče banka do sutra potpišu tripartitni sporazum "uz uslov da se iz njega izbrišu članovi koji štete intersima fabrike aluminijuma".

Dug KAP-a je preuzela država i platiće ga poreski obveznici, a ukupne obaveze pema stranim kreditorima na koje je država dala garancije iznose 132 miliona evra, bez kamata.

Bez saglasnosti ruskog partnera za vraćanje duga Dojče banci država bi odmah morala da iz budzeta izdvoji 22 miliona evra, a ne, kako je planirala, da kredit vrati u ratama u naredne tri godine.

Nemačka banka je od KAP-a tražila da se do sutra izjasni o dinamici vraćanja kredita, a u aprilu dospevaju obaveze te fabrike prema mađarskoj banci OTP, na kredit od 49 miliona evra.

Kavarić je na sednici skupštinskog odbora kazao da Vlada nastoji da "amotrizuje štetu koja je neminovna", ponovio da ona radi na raskidu ugovora i da je inostrana arbitraža "poslednja mogućnost".

Ministar ekonomije je saopštio i novi podatak o ruskim investicijama u KAP, koje, po kalkulaciji Vlade, iznose oko 50 miliona evra, dok ruska strana govori o cifri od 200 miliona evra.
XS
SM
MD
LG