Dostupni linkovi

Barak: SAD i Izrael se ne slažu oko rokova u vezi sa IranomIzrael i SAD se ne slažu u oceni koji bi to bio realističan rok za sprečavanje Irana da pribavi nuklearno oružje, izjavio je danas ministar odbrane jevrejske države
Ehud Barak.

U intervjuu za Izraelski radio, Barak, međutim, nije pominjao mogućnost da Izrael krene u samostalnu vojnu akciju protiv Irana.

Prema njegovim rečima, Teheran možda pokušava da zaštiti svoj nuklearni program od eventualnih napada, da bi, kada to postigne, doneo odluku o sklapanju atomskih bombi.

Izrael "ne može sebi da priušti" da čeka u takvoj situaciji, izjavio je Ehud Barak, ali je dodao da bi ipak moglo da se pruži nekoliko meseci vremena sankcijama i pregovorima.

"Amerika ima veće mogućnosti od Izraela", izjavio je Barak, dodavši da se može zamisliti vreme u kojem će Izrael imati "vrlo ograničene mogućnosti da reaguje".

Izrael je, međutim, direktno ugrožen iranskim nuklearnim ambicijama, rekao je Barak.

Zapadne zemlje i Izrael optužuju Iran da pokušava da stvori atomsko oružje. Teheran, pak, tvrdi da njegov nuklearni program ima strogo mirnodopsku svrhu kao što je proizvodnja električne energije.

U odvojenom intervjuu za nemačku televiziju, Barak je ocenio da je 2012. godina "izuzetno značajna" za eventualni napad na Iran.

Prema njegovim rečima, "hirurška intervencija" - to jest precizni udari na mete u Iranu - nije pitanje meseci, ali nije ni pitanje godina.
XS
SM
MD
LG