Dostupni linkovi

Izetbegović: U junu zahtjev za kandidaturom u EU


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas se u Bruxellesu sastao s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Szhulcom.

Izetbegović je istaknuo da u BiH postoji široki koncenzus o tome da je važno nastaviti put prema evropskim integracijama.

On je istaknuo da će BiH u roku od tri mjeseca podnijeti prijavu za kandidaturu u EU.

“Željeli bi podnijeti zahtjev za kandidaturom u junu. To bi trebalo biti riješeno na političkom nivou. Potom nam treba nekoliko mjeseci, ili možda pola godine za parlamentarnu proceduru, no ja sam nadam da vodstvo EU neće čekati da bude završena ta procedura I da će nam biti dovoljna samo politička odluka.”


Predsjednik evropskog parlamenta Martin Szhulc je istaknuo da je EU je zajednica prava i zakona i kao takva odredjuje kriterije po kojem neka zemlja ispunjava uvjete za status kandidata.

"Ispuni li se ti kriteriji, zemlja bi trebao biti odobren status kandidata. Bosni i Hercegovini su poznati ti kriteriji. Ispuni li ih, onda BiH , može postati zemlja kandidat. To je pravo koje ima BiH. Zato se nadam da će sve članice EU, sve evropske institucije taj status priznati, jer tu je riječ i o vjerodostojnosti same EU" istaknuo ju Szulc.
XS
SM
MD
LG