Dostupni linkovi

Lavrov: Asad napravio mnoge greške


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je sirijski predsednik Bašar al-Asad napravio mnogo grešaka od početka protesta protiv njegovog režima uprkos pozivima Moskve da obustavi nasilje i započne dijalog.

"Sirijsko vođstvo, uprkos brojnim obećanjima koje je dalo u reakciji na naše pozive, pravi mnogo grešaka, a ono što se kreće u dobrom pravcu dolazi previše kasno", rekao je Lavrov, koji je i prošle sedmice optužio Asada za greške i sporo sprovođenje reformi, javila je agencija Frans pres.

Ovo je, međutim, prvi put da Rusija, dugogodišnji saveznik Damaska, nagoveštava da nije zadovoljna Asadovim postupcima od samog početka protesta, a izjava Lavrova dolazi usred sve više nagoveštaja da bi Moskva mogla da uskrati podršku sirijskom predsedniku.

Lavrov je u intervjuu za radio Komersant FM rekao i da se Moskva ne protivi u potpunosti ideji da se Asadu pruži utočište u drugoj zemlji, ali da Moskva nikada nije raspravljala o mogućnosti da to bude Rusija.

Na pitanje da li sirijski predsednik treba da podnese ostavku pre nego što bude svrgnut i ubijen kao bivši libijski lider Moamer Gadafi, Lavrov je rekao da o tome treba da odluči Asad, a da Zapad treba da mu ponudi prihvatljivo rešenje.
XS
SM
MD
LG