Dostupni linkovi

Pogoršanje odnosa između Egipta i Izraela


Izrael je zatražio od Egipta dozvolu da pošalje avione da bi odneo stvari iz ambasade u Kairu, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovaj potez se smatra znakom pogoršanja veza između dve zemlje posle pada egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka prošle godine.

Za sada, međutim, nije jasno šta je izazvalo ovaj zahtev, ali je egipatski parlamentarni komitet tražio je proterivanje izraelskih diplomata posle izraelskih vazdušnih udara na pojas Gaze.

Nejasno je takođe da li će biti i evakuisano osblje. Izraelski ambašdor evakuisan je iz Kaira u avgustu prošle godine kada su demonstranti upali u ambasadu, u znak protesta zbog incidenta na granici s Izraelom, u kome je ubijeno petoro egipatskih bezbednjaka u poteri za napadačima koji su ubili osmoro Izraelaca.

Ambasador Jicak Levanon se na kratko vratio u novembru u egipatski glavni grad da okonča svoj mandat, a novi ambasador Jakov Amitaj preuzeo je dužnost u februaru. Jedan zvaničnik egipatskog ministarstva precizirao je u izjavi Rojtersu da je traženo da dva aviona slete u Kairo i da se odluka očekuje danas.

Na aerodromu je takođe rečeno da je podnet zahtev za sletanje aviona i da je dozvola data. Anti izraelsko raspoloženje nije bilo tako očito pre zbacivanja Mubaraka s vlasti.

Politička partija Muslimanske braće rekla je ipak da je posvećena egipatskim međunarodnim sporazumima.

Egipat je ovog meseca posredovao u prekidu vatre između izraelske vojske i ekstremista u pojasu Gaze, posle četiri dana nasilja u kome je na južni Izrael ispaljeno oko 200 raketa i ubijeno 25 Palestinaca.
XS
SM
MD
LG