Dostupni linkovi

Obama: SAD žele dijalog s Iranom



Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da "nema nikakvog razloga" da između SAD i Irana vladaju podele i istakao da SAD žele dijalog sa Iranom.

"Nema nikakvog razloga da između SAD i Irana vladaju podele. Ovde u SAD, Amerikanci iranskog porekla napreduju i daju ogroman doprinos našoj kulturi", rekao je Obama u video poruci povodom iranske Nove godine.

On je takođe istakao da "Amerika želi dijalog (s Irancima) kako bi čula njihove stavove i shvatila njihove težnje".

Obama je tako podsetio da je iranski film "Razvod" dobio Oskara za strani film. "Naši marinci borili su se protiv gusara, a pomogli su i Irancima koji su bili kidnapovani", dodao je američki predsednik.

"A sa Fejsbukom i Tviterom, mobilnim telefonima i internetom, naši državljani koriste ista sredstva za razgovor", istakao je Obama, kritikujući međutim ograničenja u Iranu posebno kad je reč o pristupu internetu, koja je nazvao "elektronskom gvozdenom zavesom".

Iranske vlasti "cenzurišu internet da bi kontrolisale ono što Iranci mogu da vide i kažu. Režim nadzire kompjutere i mobilne telefone s jedinim ciljem - zaštite sopstvene vlasti", ocenio je Obama.

"Iranska vlada je dužna da poštuje prava pristupa informacijama kao što je dužna da poštuje obaveze u oblasti svog nuklearnog programa", dodao je Obama i istakao da će "iranska vlada biti ponovo primljena u međunarodnu zajednicu ako sledi put odgovornosti".

Iran je pod pooštrenim ekonomskim sankcijama međunarodne zajednice zbog svog kontroverznog nuklearnog programa.

Zapadne zemlje optužuju Iran da želi da napravi nuklearno oružje što vlasti u Teheranu negiraju.
XS
SM
MD
LG