Dostupni linkovi

Sahranjen poglavar koptske crkve



U Kairu je danas u prisustvu mnogobrojnih vernika sahranjen poglavar Koptske pravoslavne crkve Šenuda Treći, koji je preminuo u 88. godini.

On je bio duhovni vođa egipatskih Kopta, koji čine deset odsto egipatskog stanovništva i predstavljaju najveću hrišćansku zajednicu na Bliskom istoku.

Njegovo telo je posle ceremonije u crkvi Svetog Marka sahranjeno u manastiru Svetog Bišoja u delti reke Nil. Ispred crkve je stajala počasna straža i duga kolona uglednih ličnosti.

Dolazak velikog broja građana na sahranu svedoči o ljubavi i poštovanju koje je uživao Šenuda Treci, iako njegovi konzervatini stavovi, poput protivljenja razvodu, nisu bili popularni medu mladim hrišćanima.

Prvi zadatak njegovog nasledika bice da uveri Kopte da za njih ima mesta u Egiptu, državi u kojoj je na vlast posle revolucije došla organizacija Muslimanska braća.

Izrazi saučešća povodom smrti Šenude Treceg stigli su iz čitavog sveta, a poruke su poslali poglavar Katoličke crkve papa Benedikt Šesnaesti i predsednik SAD Barak Obama, koji je za Šenudu rekao da se "zalagao za toleranciju i verski dijalog".
XS
SM
MD
LG