Dostupni linkovi

Hamnei: Podrškom domaćoj proizvodnji protiv sankcija



Iranski vrhovni vođa izjavio je danas da bi veća podrška domaćoj industrijskoj proizvodnji mogla da umanji uticaj sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Iranu koji optužuju da razvija nuklearni program u vojne svrhe.

Saopštenje ajatolaha Alija Hamneija povodom proslave iranske Nove godine najnovije je u nizu pokušaja najvišeg rukovodstva zemlje da ubedi javnost da sankcije zapadnih zemalja i SAD neće imati velikog uticaja na iransku privredu.

Kako prenosi agencija IRNA, Hamnei je rekao da je Iran sposoban da se suprotstavi ekonomskim pritiscima među kojima i blokada iranskih banaka koje ne mogu da imaju pristup mreži koja obavlja najveći deo bankarskih transakcija.

Iran je već deset godina suočen s međunarodnim sankcijama.

Međutim, sankcije koje su zapadne zemlje uvele poslednjih meseci daleko su oštrije i imaju za cilj da oslabe iranski bankarski sektor, ali i naftnu privredu, koja zemlji obezbeđuje oko 80 odsto priliva stranog novca.

Hamnei je poručio da bi jačanje iranske privrede dovelo do toga da zapadne zemlje izgube nadu da će pokoriti Iran, a time bi bile okončane i njihove "zavereničke akcije".

Iran godišnje uveže robe u vrednosti od oko 50 milijardi dolara.

Uvoze se mašine, automobili, kućni aparati i hrana, uključujući voće, meso i pirinač.
XS
SM
MD
LG