Dostupni linkovi

Rusija demantovala prisustvo ruskih vojnih brodova u blizini Sirije


Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode nekih medija da se u blizini obala Sirije nalaze ruski vojni brodovi, dodajući da se na tankeru "Iman" iz sastava crnomorske flote ne nalaze marinci, nego civilna posada sa pripadajućim obezbeđenjem.

"Nema ruskih ratnih brodova na zadatku na obalama Sirije. U sirijskoj luci Tartus nalazi se već 10 dana tanker 'Iman' obavljajući logističke zadatke snabdevanja hranom i gorivom brodova crnomorske i severne flote koji od pirata čuvaju prolaz u Adenskom zalivu", saopštilo je Ministarstvo, prenele su Ria Novosti.

Ranije su neki ruski i zapadni mediji naveli da se na brodu "Iman" nalaze marinci koji imaju nameru da izvedu borbene misije u Siriji, ali Ministarstvo tvrdi da je reč o obezbeđenju civilne posade.

Sirijske vlasti takođe su demantovale informaciju o prisustvu ruskih vojnih snaga, ocenjujući da širenje takvih vesti služi za pripremu strane vojne intervencije na njihovu zemlju.

"Ova informacija potpuno je lišena istine i rasprostranjena je u okviru generalne neprijateljske kampanje jednog broja zemalja u regionu i svetu sa ciljem stranog vojnog mešanja u unutrašnje poslove Sirije", naveli su zvaničnici u Damasku.

Siriju već godinu dana potresaju oružani sukobi antivladinih snaga i režima predsednika Bašara Al Asada, u kojima je, prema podacima UN dosad, poginulo više od 8.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG