Dostupni linkovi

Komšić podnio ostavku na sve funkcije u stranci


Željko Komšić
Željko Komšić
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić dao je u ponedjeljak uveče neopozivu ostavku na sve funkcije u Socijaldemokratskoj partiji BiH potvrđeno je za RSE iz izvora bliskih Komšićevom kabinetu.

Ostavka je upućena pismeno i to predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku Glavnog odbora ove stranke Svetozaru Pudariću i generalnom sekretaru Nerminu Nikšiću, a kao jedan od glavnih razloga, kako nam je rečeno, jeste neslaganje sa prvim čovjekom stranke Zlatkom Lagumdžijom, i to prvenstveno oko načina vođenja stranke, te činjenicom da je kao jedan odvodećih ljudi zapostavljen u vođenju politike stranke.

I portal Sarajevo-x, prenosi kako je Komšić, navodno, kazao kako mu je dosta da ga se kao potpredsjednika SDP-a ni za šta ne pita, te da svu kadrovsku i ostalu politiku vode predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, "siva eminencija SDP-a" Marin Ivanišević i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.

„Večernji list" prenosi kako se Komšić nije slagao sa politikom SDP-a prema kojoj je najvažnije odluke donosio veoma uski krug ljudi.

Sarajevski „Dnevni Avaz“ navodi kako je Komšić ovu odluku odavno planirao, dok drugi prenose kako ju je svojim saradnicima obznanio još krajem prošle sedmice.

S druge strane televizija TV1, kao jedan od razloga da Komšić podnese ostavku, ističe to što je Lagumdžija tokom posjete Beogradu dao punu podršku kandidaturi Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Srbije za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nakon što je Komšić na sastanku na Jahorini javno kazao kako BiH tu kandidaturu, što se njega tiče, neće podržati.

Ostavku, međutim nije dao na mjesto člana Predsjedništva jer ga je, kako smatra, na nju izabrao narod, a ne stranka.

Komšić već drugi mandat obnaša mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Prema saznanjima Komšić bi u utorak trebao održati vanrednu press konferenciju na kojoj se očekuje da saopšti razloge svoje ostavke.
XS
SM
MD
LG