Dostupni linkovi

U slavu poezije u Kulturnom centru Beograda


Kulturni centar Beograda obeležiće sutra, 21. marta, dvanaesti put, Svetski dan poezije, nizom programa koji će se odvijati u galeriji Artget od podneva do 22 sata.

Od 12. sati, u prostoru galerije biće održan poetski omaž Petru Krduu čiju će poeziju čitati: Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Dubravka Ðurić, Milica Lilić Jeftimijević, Dragana Mladenović, Vasa Pavković, Mileta Prodanović, Jelena Marinkov i Gabrijel Babuc.

KCB će odati poštu i Tatjani Cvejin (1948-2011) avangardnoj pesnikinji, učesnici brojnih umetničkih akcija i performansa, video-prezentacijom koja će se moći gledati od 12 do 22 sata.

Cvejin je bila jedan od osnivačica Književne komune Apatin, objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze i u manifestaciji "Svetski dan poezije" u KCB-u učestvovala od samog početka, ispitujući performativne moći poezije.

U Izlogu KCB biće u 13 sati otvorena izložba fotografija pesnikinja i pesnika nove generacije koju je postavio Danilo Lučić.

Tribina "Restrikcija ili restrukturiranje: potrošnja i proizvodnja poetskih modela" počinje u 17 sati, a moderatori su Vladimir Stojnić i Bojan Vasić.

U razgovoru će učestvovati: Dejan Ilić, Dubravka Ðurić, Alen Bešić, Nenad Šaponja i Biljana Andonovska.

Za poklonike žive poetske reči pesničko veče naslovljeno " Bilans stanja" počinje u 19 sati, a svoje će stihove govoriti: Nikola Vujčić, Milovan Marčetić, Mirjana Simović, Ljiljana Ðurđić, Jelica Kiso, Bojan Savić Ostojić, Tamara Šuškić, Danica Vukićević, Petar Miloradović, Vladimir Kopicl, Miloš Petković i Ognjen Petrović.

Tokom Svetskog dana poezije biće prikazivan od 12 do 22 sata danski dokumentarni film u trajanju od jednog sata "Kikiriki i džabe pivo" sa prevodom na engleski jezik.

To je filmsko putovanje kroz dansku poetsku scenu, a autor je Klaus Ankersen, multimedijalni umetnik.
XS
SM
MD
LG