Dostupni linkovi

Moskva podržala humanitarni prekid vatre


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podržao je danas plan o svakodnevnim prekidima vatre u Siriji zbog humanitarnih razloga i obećao da će Moskva izvršiti pritisak na predsjednika Bašara al Asada da ga i on prihvati, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Ministar Lavrov "jasno je pristao" i rekao da "podržava" ideju o dvočasovnim prekidima vatre svakog dana radi pružanja pomoći sirijskom stanovništvu, izjavio je poslije susreta sa Lavrovom predsjednik MKCK Jakob Kelenberger.

Na pitanje da li je Lavrov obećao da će Rusija izvršiti pritisak na sirijske vlasti u vezi sa planom, Kelenberger je odgovorio: "Da, upravo tako".

Sastanak Kelenbergera i Lavrova u Moskvi trajao je 90 minuta, a MKCK se nada da će konkretni rezultati biti vidljivi na terenu za nekoliko dana.

Rusija je jedan od posljednjih Asadovih saveznika i smatra se da ima određeni uticaj na sirijske vlasti.

MKCK, jedina međunarodna agencija koja ima razmještene radnike u Siriji, predložila je 21. februara da sirijske snage bezbjednosti i njihovi protivnici svakog dana prekinu neprijateljstva na dva sata da bi se u zonama sukoba izvršila evakuacija ranjenih i ispručila hrana.

Danas su u Damasku izbili najoštriji sukobi pobunjenika i snaga bezbjednosti od početka jednogodišnjeg ustanka protiv Asadove vlasti, izjavili su opozicioni aktivisti.

Prema podacima UN, više od 8 000 ljudi je poginulo u nasilju, a 230 000 primorano da napusti domove, od kojih je 30 000 lica završilo u inostranstvu.

Zajednički tim stručnjaka UN i Organizacije za islamsku saradnju, koji predvodi sirijska vlada, počeo je misiju procjene humanitarnih potreba stanovništva širom Sirije.
XS
SM
MD
LG