Dostupni linkovi

Izetbegović u srijedu u Briselu


Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović putuje u srijedu, 21. marta, u Brisel gdje će od najviših evropskih zvaničnika zatražiti podršku za što skorije podnošenje aplikacije za kandidatski status BiH za članstvo u EU.

Izetbegović je naglasio da će od Brisela tražiti da se vrednuju najnoviji koraci i napori domaćih vlasti u tom smjeru.

"Imaću priliku da ih informišem o napretku BiH u protekla dva mjeseca, a mislim da smo obavili dobar posao. Konstituisali smo Vijeće ministara, usvojili dva važna zakona koja je tražila EU, napravili, prema mom mišljenju, kredibilan napor (na provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu) `Sejdić-Finci` i usvojili Globalni fiskalni okvir", precizirao je on.

Cilj posjete Briselu je, kaže Izetbegović, da svojom prvom posjetom u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pošalje poruku o značaju pristupanja BiH EU, te da se ustavnovi praksa jače i direktnije komunikacije sa čelnim ljudima Unije.

Planirano je da se Izetbegović sastane sa predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompejem, predsjednikom Evropkog parlamenta Martinom Šulcem, evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsjednikom Evropske komisije Hoze Manuelom Barosom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.
XS
SM
MD
LG