Dostupni linkovi

SE predlaže komisiju za pomirenje


Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg predložio da države nastale iz bivše Jugoslavije formiraju regionalna komisiju za istinu i pomirenje.

To je jedna od preporuka iz izveštaja pod nazivom "Poslijeratna pravda i trajni mir u bivšoj Jugoslaviji" koji je Hamerberg danas predstavio u Sarajevu.Cilj izveštaja, kako je rekao, bio je da se pokaže koliki je napredak ostvaren, ali i da se jasno kaže da dosta toga tek treba da se uradi.

Hamarberg je naveo da "u regionu sada vlada mir, ali brojne rane nisu zacijelile jer za to treba vremena".

Naglasio je da se osobe, koje su odgovorne za zločine, moraju suočiti s pravdom, kako se u budućnosti nešto slično ne bi ponovilo.

Hamarberg smatra da je "u zemljama bivše Jugoslavije previše zločinaca koji su još slobodni". Zato je, kako je istakao, sačinio izveštaj sa preporukama "kako bi se uspostavila posleratna pravda i trajni mir u bivšoj Jugoslaviji".

U preporukama komesara Saveta Evrope navodi se da "sudovi na državnom nivou treba da rade "na suzbijanju nekažnjivosti".Takođe, Hamarbeg insistira na odšteti, dodajući da još postoji veliki broj žrtava koje nisu dobile nikakvu kompenzaciju za sve strahote koje su pretrpele.

Naredna preporuka koja je nazvana "istina", tiče se "ukazivanja na činjenice koje će omogućiti ljudima da se pomire s onim što se desilo i tako počne proces pomirenja koji je ključan za budućnost regiona".

Završna preporuka odnosi se na uspostavljanje institucija koje će biti u stanju da se bave korijenom problema i osiguraju pravdu kroz rad snažnih institucija ombudsmena i obrazovanje.
XS
SM
MD
LG