Dostupni linkovi

Izetbegović: Cilj podnijeti aplikaciju za članstvo u EU


Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Radni plan za rad Predsjedništva u narednih osam mjeseci, tokom predsjedavanja Bakira Izetbegovića. Radni plan je podijeljen u dva poglavlja - vanjska politika i odbrana.

"Istakli smo posebno proces pristupanja Evropskoj uniji kao prvi prioritet vanjske politike BiH. Cilj je podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji u sljedećem periodu, utvrditi strateške pravce i prioritete u procesu pristupanja Evropskoj uniji", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na pres-konferenciji nakon sjednice.

Također, dodao je, treba osigurati uspostavu mehanizma koordinacije u procesu pristupanja Evropskoj uniji radi usklađivanja aktivnosti institucija u BiH na raznim nivoima te intenzivirati komunikaciju sa čelnicima i institucijama Evropske unije.

"U pogledu regionalne suradnje, nastaviti unapređenje regionalne saradnje kroz bilateralne i multilateralne aktivnosti, naročito kroz koordiniranu izgradnju infrastrukturnih sistema", kazao je Izetbegović.

U koordinaciji s Vijećem ministara BiH planiramo, dodao je, intenzivirati aktivnosti na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom i Hrvatskom
XS
SM
MD
LG