Dostupni linkovi

Drugi međunarodni sudija za Kambodžu podnio ostavku


Drugi međunarodni sudija podnio je danas ostavku u sudu za ratne zločine koje su u Kambodži počinili Crveni kmeri, zbog političkog miješanja vlasti ove zemlje u njegove istrage.

Rezervni švajcarski istražni sudija Loran Kasper Anserme, čiji je prethodnik iz Njemačke Zigfrid Blunk podnio ostavku iz sličnih razloga u oktobru, rekao je da je kambodžanski kolega Ju Bunleng stalno potkopavao njegov rad.

"Sudija Kasper Anserme smatra da u sadašnjim okolnostima više ne može da obavlja svoje dužnosti na ispravan i slobodan način", saopštio je sud.

Kasper Anserme vodio je istrage o dvije neidentifikovane osumnjičene osobe iz redova vojnog rukovodstva Crvenih kmera i njihovoj ulozi u revoluciji u kojoj je od 1975. do 1979. godine ubijeno 2,2 miliona ljudi.

Njegov prethodnik odbio je da pokrene istragu o ovim licima, iako organizacije koja prate rad ovog suda navode da ima dovoljno dokaza za gradnju slučaja.

Kritičari optužuju vlasti Kambodže za pokušaj sprečavanja daljih istraga. Premijer Hun Sen, bivši vojnik Crvenih kmera, rekao je 2010. godine generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da dodatne optužnice "nisu dozvoljene", a kasnije je izjavio da ne bi imao ništa protiv da se sud spakuje i napusti zemlju.

Kombinovani sud UN i Kambodže trenutno vodi slučaj protiv trojice bivših pripadnika Crvenih kmera, optuženih za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti. Arhitekta "polja smrti" Pol Pot umro je 1998. godine.

Sud za zločine Crvenih kmera do sada je potrošio 150 miliona dolara od osnivanja 2005. godine, a izrekao je jednu 35-godišnju zatvorsku kaznu, koja je kasnije umanjena na 19 godina, Kaingu Gueku Eavu, zbog umiješanosti u ubistva više od 14 000 ljudi u jednom centru za mučenje.
XS
SM
MD
LG