Dostupni linkovi

Sarkozi:Dan nacionalne žalosti


Francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je da je današnje ubistvo tri deteta i jednog nastavnika ispred jevrejske škole u Tuluzu "nacionalna tragedija".

Sarkozi smatra da postoje nevjerovatne sličnosti između današnje pucnjave ispred jevrejske škole u Tuluzu i ubistva tri vojnika, u dva odvojena slučaja, početkom mjeseca.

"Zaprepašteni smo sličnostima u načinu na koji su izvedeni današnji napad i događaj od prošle sedmice, iako još čekamo dodatne informacije od policije da potvrdimo ovu hipotezu", rekao je Sarkozi.

Govoreći u Tuluzu, on je rekao da je jedan od ubijenih vojnika karipskog porijekla, a druga dvojica su muslimani. Sarkozi, koji je došao u Tuluz, naložio je da se sjutra u svim školama minutom ćutanja oda pošta ubijenima.

Francuski predsednik rekao je da će biti "učinjeno sve kako bi bio pronađen" napadač, a da će ministar policije Klod Gean "ostati u Tuluzu koliko god bude bilo potrebno".

"To su naša deca, to nisu samo vaša dece, ona su naša", rekao je Sarkozi. "Na teritoriji Republike, ne ubijaju se djeca tek tako ... Danas je dan nacionalne tragedije", istakao je Sarkozi.

Nepoznata osoba jutros je otvorila vatru ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu i ubila četiri osobe među kojima troje dece i jednog muškarca. U napadu je teško ranjena jedna osoba.

Prema izvoru bliskom porodici ubijenog muškarca, riječ je o Džonatanu Sandleru, koji je iz Jerusalima došao u Tuluz na dvije godine.Tužilac iz Tuluza Mišel Vale rekao je da je u napadu ubijeno i Sandlerovo dvoje dece od tri i šest godina, kao i jedno dete od 10 godina.

U Francuskoj je od jutros pojačano obezbjeđenje jevrejskih škola i vjerskih objekata, a isto su učinile iz preventivnih razloga i belgijske vlasti.
XS
SM
MD
LG