Dostupni linkovi

U Ukrajini zapaljena silovana djevojka


Stravičan slučaj 18-godišnje Oksane Makar, koju su dvojica sinova bivših vladinih funkcionera, zajedno sa još jednim drugom, silovala, bacila u jarak i zapalila, uzdrmao je Ukrajinu i izazvao talas masovnih demonstracija.Demonstranti zahtijevaju da se istraga ubrza i da se za počinioce ovakvih zločina uvede smrtna kazna ili kastracija.

Oksana je zadobila opekotine na 50 odsto površine tijela, i zato su morali da joj amputiraju ruku i oba stopala.Nesrećna djevojka, koju su zločinci ostavili misleći da je mrtva, ipak je preživjela stravično zlostavljanje.

Prema pisanju "Kijev posta", dvojica optuženih, sin predsjednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan (21), 9. marta su pozvali Makarovu u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka, gdje su je, kako optužba tvrdi, silovali, pokušali da je zadave, a zatim su je zamotali u čaršav, bacili u jarak na jednom gradilištu i zapalili.

Trojica osumnjičenih su uhapšena, ali dvojica su već istog dana puštena na slobodu zbog nedostatak dokaza.Oksanina majka tvrdi da je policija namjerno oslobodila optužene.

Tužilaštvo tvrdi da Makarova nije ispitana jer nije bila pri svijesti, mada njena majka insistira da je bila u stanju da govori.

Prava erupcija gnjeva zemlju je zahvatila tek nakon što je šef policije potvrdio da su dvojica osumnjičenih koji su pušteni iz pritvora sinovi vladinih funkcionera, i da se jedan od njih čak pojavio i na YouTube i mirno opisao zločin.

Jedan od počinilaca, inače otac dvogodišnje djevojčice, bez mnogo milosti ispričao je šta se dogodilo."Da, silovao sam je. A kako nije htjela da se smiri, odlučio sam da je zadavim. Rekao sam drugovima da moramo da iznesemo tijelo, jer su mi tu roditelji. Kad smo se vratili u sobu, vidjeli smo da je djevojka živa. Našao sam neki kanap na balkonu i riješio da završim započeto" ispričao je on hladnokrvno.

Pokret aktivistkinja za prava žena Femen organizovao je demonstracije u toplesu pred kanclarijom javnog tužioca u Kijevu, skandirajući "Smrt silovateljima!" i "Pogubite zvijeri!".

Protesti su prinudili predsjednika Janukoviča da javnom tužiocu naredi da se slučaj ponovo ispita, tako da su 13. marta dvojica "tatinih sinova" ponovo uhapšena, i zajedno sa trećim osumnjičenim optužena za pokušaj ubistva.

Za ponovno uvođenje smrtne kazne u Ukrajini za ovakve slučajeve založili su se i neki poslanici tamošnjeg parlamenta, a jedan je čak predložio i da se kao kazna za silovatelje uvede kastracija.
XS
SM
MD
LG